BLOG

Category
  • BELLAYS STREET PROJECT

    Our Bellays Street Project is so dear to my heart because the client happens to be one of my very best friends. From the day Monica and Shawn mandated us for the renovation, we knew this was going to be a good one. We took their home completely down to the studs and started from scratch on both the main floor and the upper level.

    Our conceptual work started with reconfiguring the layout of the first floor. We flipped the kitchen and the dining room and after playing with so many layout options, we concluded that two islands would best suit the kitchen and how our clients would use their home. This allowed us to accommodate a larger kitchen with tons of work space and created an open flow to the dining room and the living room. The kitchen truly became the heart of the home, so fitting for an Italian who likes to cook.

     

     

    The layout was unique enough for us to be excited about working on this project, and then Monica told us she was open to a navy kitchen! And Shawn agreed!! We couldn’t be more thrilled. During the presentation, we confirmed most of the details that were carried through the main floor. We kept it contemporary and threw in elements that incorporate a touch of country like the shaker cabinets and farmhouse sink. Oversized pendants hang above the island and floating shelves above the bar.

     

     

     

     

     

    We went back and forth quite a bit about the fireplace. Monica and Shawn's first choice was to condemn it since they didn't think they would ever use it and we finally opted to keep the fireplace and make it a focal point of the room. We designed a clean and modern mantle that repeated the same oak wood on the hood detail and the floating shelves over the bar, stained to match the flooring.

     

     

      

    The decor is simple and comfortable since the living room was to be used as the main living space and TV room. It also had to be accommodating for several guests as it would also be used for entertaining. Between the sofa, armchairs, ottomans and three stools at the counter, Monica and Shawn can comfortably entertain a party of 10.

     

    With the blue islands as a starting point, they, of course, had an influence on the decor. We brought in different shades of blue and softened the palette with pink accents and accessories.

      

      

     

    Upstairs, their master suite was decorated in the same hues of the living room and leftover flooring was used as an accent wall. This column in the room was there to stay so we could have either ignored it or accentuated it, and in this case, it made more sense to give it some character and make it pop. The wood accent is followed by a white textured wallpaper on the headboard wall that brings depth to the room.

     

     

    The biggest transformation had to be in the main bathroom where we removed a giant step-up tub, enlarged the shower, and created a crisp, clean white palette.

     

     

      

    We worked with a great team on this project which made the experience quite enjoyable. We had close to no hiccups along the way and the project was completed exactly on schedule. If there was one thing we could change about the project it would be the countertops. For the first time, we specified an ultra white quartz to give the clients an alternative to Caesarstone's Pure White which they already had in their condo. With no speckle or movement in the stone, you see everything, which means the clients are constantly wiping down the surfaces, and with two islands, you can imagine how annoying it could be. Overall, we couldn't be happier with the results and we totally look forward to working with Monica and Shawn again on future projects!

    Cabinetry by: Danemma

    Construction by: Redev Construction

    Photography by: Guillermo Castro